Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną.

Przysmak z Podlasia – babka ziemniaczana z kaszą gryczaną to tradycyjna potrawa z Podlasia i Suwalszczyzny. Znana jest również jako ,,kartoflak”, ,,bugaj”, ,,pyrczok” czy ,,rejbak”. Przepyszna i całkiem prosta w wykonaniu. Chwilę tylko zajmuje ścieranie ziemniaków na tarce, a potem czeka nas już jedynie niecierpliwe podglądanie postępów pieczenia w piekarniku 🙂

Składniki: kilogram ziemniaków, 1 duża cebula, kilka ząbków czosnku, około 5 łyżek mąki, pół szklanki kaszy gryczanej, olej rzepakowy lub inny tłuszcz (około 3 łyżek), sól, pieprz, wędzona papryka, gałka muszkatołowa i inne dowolne przyprawy, jajko (opcjonalnie).

Przygotowanie: Cebulę podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy też czosnek. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (średnie oczka). Do startych ziemniaków dodajemy cebulę, kaszę gryczaną, olej, przyprawy, mąkę i opcjonalnie jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do keksówki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 75 minut w temperaturze 180 stopni. Wspaniale smakuje również odsmażona, na drugi dzień. Ja najbardziej lubię ją z sosem pomidorowym lub domowym ketchupem.

tekst i zdjęcia : Małgorzata Goławska

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s