Owocowa jaglanka nie tylko śniadaniowa

Owocowa jaglanka śniadaniowa

Kasza jaglana, choć znana od wieków, przeżywa ostatnio „drugą młodość”. Nic dziwnego pozwala utrzymać lekko zasadowe środowisko organizmu, a poza tym zawiera wiele cennych witamin (zwłaszcza z grupy B) i mikroelementów takich jak miedź czy żelazo. Kasza jaglana jest bogata w białko, nie zawiera natomiast glutenu. Jaglanka potrafi walczyć z wirusami, dlatego dobrym pomysłem jest spożywanie jej w trakcie przeziębienia – usuwa nadmiar śluzu! Odpowiednio ugotowana odkryje przed wami bogactwo smaku.

Kaszę jaglaną przyrządzać można na różne sposoby: na słono i na słodko, jako danie śniadaniowe, obiadowe czy jako podwieczorek. Kasza może być składnikiem pulpetów, sałatek, pasztetów roślinnych, a także ciast.

Spróbujcie tej kaszy w wersji na słodko jako pierwszy posiłek – rozgrzeje organizm w chłodne jeszcze poranki oraz dostarczy dużo energii.

Składniki (porcja dla dwóch osób):

Pół szklanki kaszy jaglanej

1 dojrzały banan

1 duże kwaśne jabłko

łyżka rodzynek i/lub suszonej żurawiny

szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej (co lubicie)

opcjonalnie 1 łyżka miodu

W garnku gotujemy szklankę wody. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Banana kroimy w plasterki, jabłko w dość grubą kostkę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy kaszę i pozostałe składniki – także suszone owoce i przyprawy. Jaglankę gotujemy, aż wchłonie całą wodę i stanie się miękka. Gdy danie lekko przestygnie, możemy dodatkowo je wzbogacić. Pamiętajmy, że wysoka temperatura niweluje dobroczynne właściwości pszczelego wyrobu.

Kasza jaglaną, jabłka i doskonałej jakości miody są w ofercie Kooperatywy.

 

Smacznego!

 

 

autor: Dagmara Gruba

zdjęcie: Agnieszka Jachymek

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s