Co można przygotować z boczniaków?

Co można przygotować z boczniaków?

Boczniaki to duże grzyby o mięsistym kapeluszu, żyjące na pniach drzew liściastych. Są w większości jadalne – w sklepach spotykamy zazwyczaj boczniaka ostrygowatego, my mamy dostęp do grzybów z jedynej w swoim rodzaju ekologicznej hodowli, gdzie są produkowane bez szkodliwej chemii .

Grzyby te charakteryzują się dużą zawartością białka, zawierają także komplet witamin z grupy B oraz liczne makroelementy, m.in. magnez, potas, żelazo, wapń, cynk.

Boczniaki są nie tylko jadalne, ale i smaczne. Można z nich przyrządzać różnorodne potrawy: panierować i smażyć jak schabowe, dodać do jajecznicy (lub tofucznicy) i … ugotować flaki. Flaki z boczniaków- proponujemy przepis od Jadłonomii.

Do przygotowania flaczków potrzebować będziemy 500 g boczniaków (można je zamówić w naszej Kooperatywie  z ekologicznej hodowli). Do tego po małej pietruszce i marchewce, ćwiartka dużego selera i jedna cebula – wszystko dostępne w Kooperatywie.

Przydadzą się także przyprawy: dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki imbiru (może być w proszku), ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki lubczyku, sól i pieprz do smaku.

Do zrobienia zupy niezbędne są oczywiście dwa litry wody i kilka łyżek oleju.

Boczniaki bardzo krótko płuczemy pod wodą (ponieważ szybko ją w siebie wchłaniają), odsączamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość cienkie paski. Włoszczyznę kroimy drobno w kostkę, a cebulę starannie siekamy.

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa, grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie dusimy wszystko przez kwadrans na wolnym ogniu.

Po tym czasie dorzucamy pozostałe przyprawy, wlewamy wodę i wsypujemy nieco soli. Gotujemy całość przez ok. 20 minut (dopóki warzywa nie zmiękną). Pod koniec smakujemy i doprawiamy pieprzem, a także solą – jeśli jest taka potrzeba. Zaczerpnięte z Jadłonomii.

Pożywna, rozgrzewająca i zdrowa zupa, będąca ciekawą alternatywą dla tradycyjnych flaków gotowa!

autor: Dagmara Gruba

zdjęcie: A. Jachymek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s