Tempeh – z czym to się je?

Tempeh – z czym to się je?

Na pewno zastanawiacie się, co to takiego. Otóż tempeh pochodzi z kuchni indonezyjskiej, jest jej tradycyjnym składnikiem. Powstaje z fermentowanych ziaren soi. Jest bardzo zdrowy -zawiera sporo białka, żelaza i witamin z grupy B.

Jako że podczas przyrządzania produkt ten zachowuje swój kształt, i co najlepsze, jest miękki w środku i chrupiący na zewnątrz, świetnie nadaje się na zamiennik mięsa czy sera w potrawach.

Tempeh można marynować, smażyć, dusić i grillować. Bardzo łatwo nadać mu pożądany przez nas smak za pomocą przypraw. Pasuje do zup, sałatek, jako danie obiadowe i na kanapki.

Ten egzotyczny produkt jest dostępny w naszej Kooperatywie – produkuje go według tradycyjnej receptury pani Novita Handoko Kurzempa. Zachęcamy do spróbowania i prezentujemy przepis na marynowany tempeh.

Potrzebne będą:

– 200 g tempehu

– pół szklanki wody

– 5 łyżek sosu sojowego

– 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku

– 1 cm startego korzenia imbiru

– 1 łyżka octu (jabłkowego, ryżowego)

– 1 łyżeczka cukru (dobry będzie trzcinowy)

Z powyższych składników robimy marynatę,  kroimy tempeh w półcentymetrowe paseczki i moczymy w przygotowanej zalewie minimum przez godzinę. Po upływie czasu odsączamy tempeh, panierujemy w mące (ekologicznej, dostępnej w wielu rodzajach np. u pani Pecio czy pana Kacy) i smażymy aż się zarumieni.

Tak przygotowany tempeh będzie idealnym składnikiem burgera, w towarzystwie sałaty, kiszonego ogórka, cebulki i pomidora, ale można potraktować go jak kotleciki w drugim daniu czy po prostu samodzielną przekąskę.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z tempehem bliżej.

img_0639

tekst Dagmara Gruba

zdjęcia Agnieszka Jachymek

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s