Zimowy gulasz ziemniaczany.
Zimą warto jeść pożywne, sycące dania, które dają dużo energii i ciepła. Do przygotowania rozgrzewającego gulaszu warzywnego potrzebne będą:
1 cebula
4 ziemniaki
1 czerwona papryka
30 dag pieczarek
20 dag kapusty kiszonej
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, słodka papryka, szałwia, ziele angielskie, liście laurowe
śmietana (może być roślinna).
W garnku rozgrzewamy olej (np. słonecznikowy lub rzepakowy od pani Jolanty Pecio) i dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę (najlepiej białą, dostępną w gospodarstwie pani Bożeny Fiutka) oraz pokrojone we frytki ziemniaki (polecamy białe, z gospodarstwa Anety Niewęgłowskiej). Po ok 5 minutach dorzucamy pokrojoną w gruba kostkę paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki (pyszne od T. Greli). Wlewamy 0,5 l wrzątku i 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Powstały płyn dolewamy do garnka z duszącymi się warzywami. Dodajemy 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżeczkę szałwii (można ją zastąpić innymi ziołami, np. lubczykiem i cząbrem). Wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną (pyszną i niedrogą oferuje pani Aneta Niewęgłowska) i dusimy, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gulasz udekorowany kleksem śmietany.
Smacznego!
autor: Dagmara Gruba
zdjęcie: A. Jachymek