Zimowy gulasz ziemniaczany

Zimowy gulasz ziemniaczany.

Zimą warto jeść pożywne, sycące dania, które dają dużo energii i ciepła. Do przygotowania rozgrzewającego gulaszu warzywnego potrzebne będą:

1 cebula

4 ziemniaki

1 czerwona papryka

30 dag pieczarek

20 dag kapusty kiszonej

koncentrat pomidorowy

sól, pieprz, słodka papryka, szałwia, ziele angielskie, liście laurowe

śmietana (może być roślinna).


W garnku rozgrzewamy olej (np. słonecznikowy lub rzepakowy od pani Jolanty Pecio) i dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę (najlepiej białą, dostępną w gospodarstwie pani Bożeny Fiutka) oraz pokrojone we frytki ziemniaki (polecamy białe, z gospodarstwa Anety Niewęgłowskiej). Po ok 5 minutach dorzucamy pokrojoną w gruba kostkę paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki (pyszne od T. Greli). Wlewamy 0,5 l wrzątku i 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Powstały płyn dolewamy do garnka z duszącymi się warzywami. Dodajemy 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżeczkę szałwii (można ją zastąpić innymi ziołami, np. lubczykiem i cząbrem). Wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną (pyszną i niedrogą oferuje pani Aneta Niewęgłowska) i dusimy, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gulasz udekorowany kleksem śmietany.

 

Smacznego!

autor: Dagmara Gruba

zdjęcie: A. Jachymek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s