Pieczone pierogi z dynią hokkaido

W taki jesienny, deszczowy dzień nie ma to jak zjeść coś w kolorze słońca…

img_2904

Ciasto drożdżowe to standardowy przepis babci. Warzywa na farsz pochodzą z ekologicznego gospodarstwa „U Pana Sowa”, które 7 października bieżącego  roku zdobyło na etapie krajowym  III miejsce w  konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2016 roku, na etapie wojewódzkim pani Bożena i Sławomir Fiutka zdobyli zaszczytne I miejsce.

Farsz:   upiec dynię hokkaido z dużą cebulą, 2 marchewkami i 3 ząbkami czosnku (U Pana Sowa). Ostudzone warzywa zblendować z serem podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim (Gospodarstwo Pod Kasztanem). Farsz przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną, dodać oregano, majeranek.  Z ciasta ulepić pierogi z farszem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką (Skarby Natury).

Następna w kolejce japońska dynia kabocha z eko gospodarstwa p. Anety Niewęgłowskiej.

Smacznego.

Reklamy

One thought on “Pieczone pierogi z dynią hokkaido

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s