Jagoda kamczacka.


W tym tygodniu pojawiła się w Kooperatywie nowa pyszność, a mianowicie jagoda kamczacka z gospodarstwa ekologicznego U Pana Sowa. W Polsce jest jeszcze stosunkowo nieznana, ale sukcesywnie podbija nasze serca i podniebienia. Zasługuje na uwagę, ponieważ jest jednym z pierwszych naturalnie dojrzewających owoców w Polsce. W smaku jagoda kamczacka przypomina nieco borówkę amerykańską czy czarne jagody leśne.
Posiada cenne właściwości odżywcze: flawonoidy, prowitaminę A, witaminy B1, B2, C i P, a także fosfor, potas, żelazo, wapń, jod i bor.
Owoce spożywa się przede wszystkim na surowo, ponieważ wtedy są najzdrowsze, a przy tym bardzo smaczne. Z jagód kamczackich można też robić przetwory: soki, wina, dżemy i konfitury.Na dobry początek dnia nie ma jak dobre śniadanie. My zajadamy się poranną jaglanką z jagodową chmurką. Dobrego dnia!!!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s